Általános információk

Az 1963-ban diákotthonból kollégiummá vált intézmény már több évtizede hagyományosan az Építészmérnöki Kar kollégiuma, öt emeletén 280-an laknak. Budapest XI. kerületében, a Bercsényi utca 28-30-as házszám alatt található egy nagyon szépen felújított környezetben. Az épület sok szempontból kedvező helyen fekszik, vele szemben található az Allee bevásárlóközpont, ahol nagyon sok bolt, szupermarket, étkezdék, mozi szolgálja ki az igényeket. Öt perc sétára található a Móricz Zsigmond körtér, innen indul számtalan villamos- és buszjárat, de tíz perc alatt az egyetemre is el lehet jutni a kollégiumból.

 

Szobák

Beköltözéskor minden kollégista kap egy belépőkártyát, amellyel a bejáratnál kihelyezett forgóvillán keresztül tud bejutni. A belépéseket 0-24 órában felügyeli a recepción a portaszolgálat. A szobák kétszemélyesek, keleti, illetve nyugati tájolásúak. Minden szobában található két ágy, két nagyobb asztal, két szekrény, egy hűtő, egy tükör és egy mosdókagyló. A bútorzat esetenként polcokkal, egyéb berendezési tárgyakkal is kiegészülhet. Ágyneműt lehet kérni a gondnokságon, azonban mindenki használhatja a sajátját is, ha úgy kényelmesebb. Nálunk, a Bercsényiben mindenki szabadon engedheti szárnyaló képzeletét és kreativitását, ugyanis a szobákat lakóik a saját ízlésük szerint rendezhetik be, alakíthatják át, így aligha található két egyforma. Kizárólag rajtatok áll, mit hoztok ki a szobátokból! Az épületen belül internet elérhetőség adott, a Bercsényi Számítástechnikai Körtől (BSZK) lehet kérni segítséget a regisztrációhoz, a szolgáltatás ingyenes. A szintek lifttel is megközelíthetőek.

 

Közösségi helyiségek

A kollégiumban minden szinten rendelkezésre áll egy közös használatú konyha főzési és ételmelegítési lehetőséggel. A szobákhoz tartozik egy saját, zárható konyhaszekrény. Emeletenként található külön férfi és női mosdó és zuhanyzó, elegendő mennyiségben ahhoz, hogy elkerülhető legyen a reggeli sorban állás.

A földszinti mosókonyhában lehetősége nyílik a kollégistáknak mosni, ruháikat megszárítani. A kollégiumban makettező, nagytársalgó és könyvtár is található, melyek tárt kapukkal várnak mindenkit, nem csak a kollégistákat. A földszinten, a tornaterem előterében található egy konditerem, melynek használatára minden félév elején fel kell iratkozni. A tornateremben a késő esti órákban szinte minden nap van lehetőség valamilyen sporttevékenységre, az alagsorban, illetve az udvaron kerékpártárolási lehetőség is biztosított.

Az első és második emelet lépcsőfordulói asztalokkal és székekkel vannak berendezve, melyek tervleadási időszakokban valóságos építész műtermekké alakulnak át. A harmadik emeleten esténként a B3 vár, ha esetleg megéheztél, vagy csak kikapcsolódnál egy kicsit. A negyedik emeleten működik a Építész Szakkollégium, míg az ötödiken a BME Építész Klub Szakkollégium Műterme kap helyet.

A kollégium folyosóit, illetve vizesblokkjait a hétvégét kivéve minden nap takarítják, a lakószobák takarítása mindenki saját felelőssége, ehhez eszközöket a portán lehet igényelni.

 

 

Közösségi élet

A kollégium ad otthont továbbá a Kar szinte összes öntevékeny körének, akik a hét minden napján valamilyen programmal igyekeznek színesebbé tenni a hétköznapokat. Az alagsorban található Bercsényi Gödör Klub tematikus bulijaival garantált csütörtök esti programot biztosít, melyek nyitottak minden építész hallgató számára. Itt szinte minden tevékenységet hallgatók csinálnak, így biztosan megtalálod a helyed. Amennyiben a makettezésben fejlesztenéd magad, akkor a Makettkör, ha sportos beállítottságú vagy, akkor a Bercsényi Sport Kör, ha pedig inkább a szakmában merülnél el, akkor a Szakkollégiumok mellett a Bercsényi Tudástár is tárt karokkal vár. A rendezvények szervezésért a Rendezvény Csoport a felelős, de elmélyülhetsz a fotózás, videózás világában is, vagy a főzés rejtelmeiben, a zenében, arculattervezésben, de még a kollégium zöld udvarának rendben tartásában is segíthetsz, amennyiben a Fűkör tagja leszel. Egy biztos, a kollégiumban szinte nem telik el úgy nap, hogy ne lenne valami izgalmas program. A karon működő öntevékeny körökről a Hallgatói Képviselet honlapján több információt is találhatsz.

Egyéb fontos információk

A havi kollégiumi térítési díj államilag támogatottak számára 11650 Ft, önköltséges hallgatók számára 23300 Ft, mely az extra szolgáltatásokon kívül (pl. vendégéjszaka, internet, kondi) mindent fedez.

Az első félévüket kezdő hallgatók rendszerint a Bercsényibe és a Schönherz Kollégiumokban kapnak elhelyezést.

A kollégiumról készült bemutatkozó videót ide kattintva tudod megnézni.