Segítség a hálózathasználathoz

Mi az a MAC-cím?

A MAC-cím a hálózati csatlakozók egyedi azonosítója. Formátuma: 12 db tizenhatos számrendszerbeli szám, általában kettes tagolásban, a tagokat kettősponttal vagy kötőjellel elválasztva szokták leírni. Mivel tizenhatos számrendszerben vannak az egyes számjegyek, a 0-9 számokon kívül a-f-ig betűk is szerepelhetnek benne. Példa MAC-címre: 01:23:45:67:89:ab

Egy számítógépen több hálózati csatlakozó is lehet, így több MAC-cím is tartozhat hozzá (pl. vezetékes és vezeték nélküli hálózati csatlakozó). Regisztrációkor mindig azt a MAC-címet kell megadnod, amelyiket használni szeretnéd.

Hogyan tudom meg a használni kívánt MAC-címemet?

Windows operációs rendszer esetén

A Parancssor ablak megnyitásához kattints a Start gombra, a keresőmezőbe írd be a parancssor szót, majd az eredménylistában kattints a Parancssor elemre! (Nem magyar Windows esetén parancssor helyett használd a cmd.exe-t ugyanígy.)

A megjelenő parancssori ablakban (jellemzően fekete háttérben fehér karakteres felület) gépeld be az alábbiakat: ipconfig /all, majd nyomd meg az ENTER billentyűt! Megjelennek a gépben lévő hálózati vezérlők konfigurációs adatai.

Manapság egy számítógép már általában több hálózati adaptert tartalmaz, notebookokban alapból szokott lenne egy vezetékes és egy vezeték nélküli (wifi) hálózati vezérlő is. A parancs az egyes hálózati csatlakozók adatait elkülönítve írja ki, az egyes blokkok felett mindig ott található az adapter neve. Fontos, hogy ezek közül a használni kívántat válaszd ki.

Ha a vezetékes hálózatot szeretnéd használni, akkor a vezetékes hálózati adapterhez tartozó MAC-címet kell megkeresned. Ennek a neve általában Ethernet adapter Helyi kapcsolat, angol rendszer esetén Ethernet adapter Local Area Connection.

Ha a wifit szeretnéd használni, a Vezeték nélküli hálózati kapcsolat vezeték nélküli hálózati adapter, angol rendszerben a Wireless LAN adapter Wireless Network Connection blokkot keresd meg.

A Bluetooth, Alagútadapter (Tunnel adapter) és hasonló egyéb adaptereket hagyd figyelmen kívül.

A kikeresett adapterhez tartozó blokkban keresd meg az alábbi sort: Fizikai cím (angol nyelvű Windows esetén Physical Address), a végén ott lesz a MAC-cím!

Mac esetén

Kattints az Apple menü gombra a képernyő bal felső sarkában, majd válaszd ki az About This Mac menüpontot! A megjelenő ablakban kattints a More Info... gombra, ott válaszd a System Report… lehetőséget! A Network legördülő menüt választva kikeresheted a vezetékes és vezeték nélküli adapterhez kapcsolódó fizikai címet is. Az előbbit az Ethernet felirat alatt, utóbbit a Wi-Fi felirat alatt találod!

Linux alapú operációs rendszer esetén

Ha Linuxod van, úgyis tudod :), de az ifconfig -a parancsot használd, a HWaddr felirat után található a MAC-cím.

Miért nem látszik az az adapter a listában, amelyiket használni szeretném?

Ez akkor fordulhat elő, ha nincs feltelepítve a szükséges meghajtószoftver (driver) az adapterhez. Ilyenkor meg kell keresni a gyártó honlapján a szükséges szoftvert és feltelepíteni.

Előfordulhat még – általában notebookokon, wifi adapterek esetén –, hogy fizikailag le lehet kapcsolni a működést. Ilyenkor meg kell keresni a gépen a megfelelő kapcsolót, és vissza kell kapcsolni.

Wifi Privát MAC-cím

Mobil eszközzel való csatlakozás esetén ügyelni kell a véletlenszerű MAC-cím (Apple eszközökön Privát cím) beállításnak a kikapcsolására, melyet a wifire való csatlakozási felületen, az adott wifiez mellett lévő, ahhoz tartozó további beállítások között tehettek meg. (Android eszközön szükséges még egy további speciális pont lenyitása a további beállítások menün belül, Apple eszközökön ez a beállítás rögtön ott lesz).